VERDER GROEIEN IN JE VAK
NKC NIVEAU 6: VELLEN VAN HOUT ONDER SPANNING | MOTORKETTINGZAGEN
Tijdens deze 2-daagse training van TerraNext kun je het Nederlands Kettingzaag Certificaat (NKC) 6 behalen.
NKC 6 staat in het teken van het vellen van hout onder spanning. Wanneer bomen scheef groeien of door weersomstandigheden omwaaien, komen stammen en takken onder spanning te staan. Dit maakt het vellen en uitsnoeien van hout onder spanning een complexe taak die specifieke kennis en expertise vereist. Je moet bijvoorbeeld de houtspanning en werkvolgorde goed kunnen inschatten en weten welke zaagtechniek je kunt toepassen.
Voor wie
Deze training is bedoeld voor (semi-)professionele kettingzaaggebruikers. Je wilt je laten certificeren zodat je bomen onder spanning kunt vellen. Deelnemers moeten minimaal 18 jaar oud zijn om aan de Arbo-wetgeving te voldoen.
Programma
Tijdens deze cursus leer je:
- Veltechnieken en werkhouding bij het vellen van bomen dikker dan 1 x de zaagbladlengte
- Veltechnieken en werkhouding bij het vellen van zeer scheef staande bomen
- Veilig uitvoeren van vel-, uitsnoei- en kortwerkzaamheden aan bomen onder spanning
- Veilige werktechniek bij afzagen omgevallen boom en ‘widowmaker’
Certificering
De certificering omvat het uitvoeren van twee simulaties (dus geen theorie- en praktijktoets zoals bij NKC 1 t/m 5). Dit zijn praktijkoefeningen waarin situaties zijn nagebootst die je in het echte werk kunt tegenkomen. Om het certificaat te halen, moet je voldoende scoren op veiligheid, onderhoud en werken met de kettingzaag. Het proces van certificering wordt onafhankelijk beheerd door Groene Erkenningen.
De twee simulaties bestaan uit:
- Het vellen van een ontwortelde (omgewaaide) boom waarbij de wortelkluit nog volledig aan de stamvoet vastzit
- Het vellen van een 'widowmaker', oftewel een afgebroken boom waarbij de top nog aan de stam vastzit
Resultaat
Bij voldoende resultaat ontvangen deelnemers het Nederlands Kettingzaag Certificaat (NKC) 6: Vellen hout onder spanning. Dit certificaat is 5 jaar geldig.
De werkgever/opdrachtgever heeft de mogelijkheid om de geldigheidsduur van het certificaat in te korten naar 3 jaar. Dit kan bijvoorbeeld wanneer een medewerker weinig zaagt of weinig te maken krijgt met complexe bomen, waardoor het noodzakelijk is om na 3 jaar weer een opfriscursus te volgen.
Gegevensverweking
Het proces van certificering wordt onafhankelijk beheerd door Groene Erkenningen, die verantwoordelijk is voor het Nederlands Kettingzaag Certificaat. Voor dit doel verstrekken wij de naam, geboortedatum en -plaats van de deelnemers aan Groene Erkenningen, die deze gegevens opnemen in een online register.
Bij aanmelding voor een van onze cursussen stem je ermee in dat deze gegevens worden verstrekt voor het verkrijgen van het certificaat. We willen benadrukken dat alleen de noodzakelijke gegevens voor het certificaat worden doorgegeven; geen adres, telefoonnummer of e-mailadres.
Kosten
Deze 2-daagse training kost 565 euro. Dit bedrag is vrijgesteld van btw.
Datum
Klik op de groene knop 'DATA EN AANMELDEN' voor de eerstvolgende startdata.