image description

ACTUEEL Interview met student Martijn Poel, 'Wat als je niet kunt kiezen tussen het vak van hovenier of docent? Dan doe je het gewoon beide!'

Gepubliceerd op 29 april 2021

Martijn Poel wil aan de slag als docent Nederlands of Muziek en als hovenier. Waarom? Lees hier zijn verhaal.

TerraNext levert goed groen onderwijs aan (jong)volwassenen. Soms zijn dit mensen die al jaren in het vak werken en zich verder willen ontwikkelen, soms zijn het ook mensen die al werkzaam zijn in het groen maar er nog niet de juiste diploma’s voor hebben. Ook komen we tegenwoordig steeds vaker mensen tegen die vanuit een andere sector er heel bewust voor kiezen om in het groen aan de slag te gaan. Én dan heb je ook nog de mensen die niet kunnen kiezen en het beste van twee werelden willen. 

Eén van deze mensen is Martijn Poel. Martijn is 26 jaar en woont in Groningen. Hij volgt een opleiding aan de PABO, zodat hij docent muziek én Nederlands kan worden. Dat alleen al is een bijzondere combinatie, maar hoe kan het dat we hem vandaag ook nog tegenkomen bij TerraNext? En dat we hem daar een certificaat voor een groene opleiding overhandigd zien krijgen? Wat beweegt Martijn om ook de groene richting in te slaan? En hoe komt hij bij TerraNext terecht? Vragen die nieuwsgierig maken! Dat is altijd een goede reden om met iemand in gesprek te gaan. 

Vandaag interview ik daarom Martijn en één van zijn docenten, Fonger van Veenen. We spreken online af, iets wat we in deze coronatijd goed onder de knie hebben gekregen. Martijn en Fonger zijn wel bij TerraNext aanwezig, want vandaag zijn er examens. Dit zijn praktijkexamens, dus dat moet wel fysiek doorgaan. Tussendoor hebben ze echter wel even tijd om online met mij in gesprek te gaan. 

Martijn vertelt dat hij in het verleden wel eens in het groen heeft gewerkt. Het groene vak heeft hem altijd al getrokken. Toch maakt hij de keus om naar de PABO te gaan, om van daar uit muziekdocent te kunnen worden én docent Nederlands. Echter, door de coronatijd vindt hij geen geschikte stageplaats en komt daardoor zonder werk te zitten. Wanneer hij eind 2020 een advertentie bij Abiant voorbij ziet komen reageert hij direct. Bij Abiant zijn ze op zoek naar mensen die aan de slag willen in het groen. In de groene sector zien ze de coronatijd namelijk op een hele andere wijze aan zich voorbij trekken: er was al een tekort aan goede vakkrachten in het groen en de vraag naar hoveniers is alleen maar groter geworden in de coronatijd. Kortom, werk genoeg in het groen! 

Martijn wordt aangenomen bij Abiant en wordt toegelaten tot een maatwerk opleidingstraject. Abiant betaalt de opleiding op voorwaarde dat Martijn voor een halfjaar voor Abiant aan de slag gaat. Het opleidingstraject heeft Abiant met input van groene ondernemers uit de regio ontwikkeld en wordt uitgevoerd door én bij TerraNext, de opleider in het groen voor (jong) volwassenen, onder de noemer Vakgerichte scholing Abiant. Hoveniers willen namelijk graag nieuwe vakkrachten die de basisvaardigheden goed beheersen en direct inzetbaar zijn op het moment dat het seizoen losbarst. Op basis van de wensen van het bedrijfsleven bestaat het opleidingstraject voor een groot deel uit basiskennis aanleg, zoals aanleg en inmeten van bestrating waarbij er rekening moet worden gehouden met het gazon. Maar ook het plaatsen van bouwkundige elementen en verticale constructies, zoals schuttingen en pergola’s komen aan de orde. Daarnaast is er in de opleiding aandacht voor beplanting. 

De docenten van TerraNext worden ingezet op hun specialisme. Fonger van Veenen verzorgt daarom de lessen die te maken hebben met bestrating en bouwkundige elementen. Hij geeft de 12 studenten in de Abiant groep les in de straathal van TerraNext. Bij droog weer gaat hij het liefst naar buiten. Er wordt zelfs nog een ‘echte’ opdracht uitgevoerd op het SuikerTerrein in Groningen, waar de studenten aan de slag gaan met de bestrating voor een fietsenhok. Het opleidingstraject is intensief, in zes weken leren de studenten de basis voor het groene vak. 

Fonger heeft ongeveer 10 dagen van de opleiding verzorgd. “Ik heb erg veel plezier aan deze groep beleefd. Niet alleen door de inhoud van de cursus, maar ook door de gemêleerde samenstelling van de groep.” De leeftijd van de studenten varieerde van 19 tot 60 jaar en het opleidingsniveau van entree tot hbo. Daarbij nemen de studenten allemaal andere ervaringen mee, van zorg tot horeca. “De studenten zijn allemaal intrinsiek gemotiveerd om te willen leren. Het is voor iedereen een bewuste keuze geweest om in het groen te gaan. Dat merk je tijdens de lessen en in de gesprekken. Men is leergierig”, aldus Fonger. 

Martijn kijkt niet alleen als student naar de opleiding, maar met zijn PABO achtergrond ook wel als docent in opleiding. “De opleiding is erg goed opgebouwd. Je begint met de basis en bouwt dit vrij snel op. Je krijgt tips tijdens de praktijk en dat zorgt ervoor dat je de kennis direct kunt toepassen. Dit is prettig omdat de opleiding natuurlijk maar 6 weken duurt en dan moet je klaar zijn voor het echte werk.” 

Op de vraag hoe hij terugkijkt op de opleiding antwoord Martijn direct: “Positief! Het is erg prettig dat je in de opleiding tijd krijgt om te oefenen en te leren. Wanneer je aan het werk bent bij de hovenier word je betaald door de klant. Dan is er geen tijd om te oefenen, een project zou dan langer duren en dan betaalt de klant er aan mee.” 

 Dit merkte Abiant ook, daarom bieden zij hun nieuwe medewerkers een opleiding aan die plaatsvindt buiten het hoogseizoen. “De groenbedrijven hebben vooral vakmensen nodig in voorjaar, zomer en herfst. Dan is het druk en is er geen tijd om veel aandacht te besteden aan het leerproces van de nieuwe medewerker”, aldus Ruben Bruggenkamp van Abiant. “Daarom selecteren wij de kandidaten op hun inzet en drijfveren. Maar ook of ze het werk fysiek aankunnen. Wanneer wij denken dat de kandidaat voldoende gemotiveerd is om het groene vak in te gaan, zorgen wij er met TerraNext voor dat ze de goede basis krijgen op gebied van kennis en vaardigheden, passend bij wat het bedrijfsleven vraagt.” Hiermee biedt Abiant op het juiste moment in het jaar goede vakkrachten met inzet, kennis en vaardigheden. 

Na het interview heeft Martijn nog één examen, een schutting bouwen. Aan het einde van de dag hoort hij dat het goed is gegaan. Martijn ontvangt, net als de meeste andere studenten uit zijn groep een Bewijs van Deelname. Dit is het bewijs dat hij over de juiste kennis en vaardigheden beschikt om aan het werk te gaan in het groen. Nu hij over het juiste papiertje beschikt kan hij direct aan de slag. Hij wordt vanuit Abiant de komende tijd gedetacheerd bij Van der Woude Hoveniersbedrijf in Garmerwolde. Daar gaat hij 3 dagen in de week aan het werk en daarbij is hij nog 2 dagen aan de studie voor zijn PABO-diploma. Als hij straks ook dit diploma heeft, wil hij beide banen blijven combineren. 

“Juist die afwisseling vind ik erg leuk”, aldus Martijn Poel. Wij hopen natuurlijk dat Martijn zijn diploma gaat halen en docent wordt. We gunnen immers ieder kind een docent met liefde voor het groen. Maar we hopen ook dat hij blijft werken in het groen. En wat zet Martijn straks op zijn visitekaartje? Docent met groene skills of hovenier met docenten skills? Of allebei?