image description

ACTUEEL Over de rhododendron; deel 1

Gepubliceerd op 8 juni 2020

De rhododendron is een plant die thuis hoort in de familie van de heideachtigen.

Rhododendron is in deze familie met meer dan duizend echte soorten en vele tienduizenden cultivars de grootste. In het algemeen groeien ze van nature in koele  bergbossen tot op grote hoogte. In tropische laaglandgebieden vinden we ze niet. Uitzondering vormt Indonesië. Hier groeien rhododendronsoorten net als orchideeën hoog in de bomen. Kwekers zijn al lang bezig geweest met het kruisen van soorten om hieruit cultivars te krijgen die beter geschikt zijn voor het gebruik in de tuin of park.

Als je zorgt voor goede groeiomstandigheden, een humeuze vocht opgevende grond en op het heetst van de dag wat schaduw, dan zijn rhododendrons makkelijk tuinplanten. Zorg dat bij aanplant het plantgat ruim wordt uitgegraven en de uitgekomen grond goed gemengd wordt met humeus materiaal, zoals tuinturf, bladaarde. Gemiddeld 20 – 30 liter per plant. Hiermee vul je het plantgat aan. Zit je met de tuin op veengrond, dan heb je al een ideale grond voor rhododendron. Kleigrond is minder geschikt, maar er zijn tegenwoordig rhododendrons verkrijgbaar die geënt worden op zuurgraad vage onderstammen IKAHRO. Maar toch, als je het plantgat goed vult met humeus organisch materiaal, kan je ook op klei rhododendron prima planten.

Ga maar eens kijken in het Arboretum Notoarestoen in Eenrum, daar staan al 25 jaar rhododendrons op de Groninger zeeklei. (arboretum is jaarrond vrij te bezichtigen)