Veilig en maatschappelijk verantwoord omgaan met gewasbescherming en plantgezondheid vereist kennis en vaardigheden in het toepassen van de juiste maatregelen en beschermingsmiddelen. Iedereen die beroepsmatig met gewasbeschermingsmiddelen en biociden werkt, heeft een 'bewijs van vakbekwaamheid' nodig. Dit bewijs is vijf jaar geldig. Tijdens deze periode dienen meerdere verlengingsbijeenkomsten te worden gevolgd om de kennis actueel te houden en het vakbekwaamheidsbewijs te verlengen.
Licenties gewasbescherming
Er zijn verschillende vakbekwaamheidsbewijzen voor het werken met gewasbeschermingsmiddelen en biociden. TerraNext biedt cursussen en verlengingsbijeenkomsten voor de verschillende vakbekwaamheidsbewijzen:
- Uitvoeren gewasbescherming (licentie 1): dit bewijs is voor mensen die werken in opdracht van een ander, mits er een derde persoon aanwezig of beschikbaar is die beschikt over Bedrijfsvoeren Gewasbescherming. Agrariërs geboren voor 01-01-1996 kunnen dit bewijs gebruiken binnen hun eigen bedrijfsvoering.
- Bedrijfsvoeren gewasbescherming (licentie 2): dit bewijs is voor professionele gebruikers of adviseurs van gewasbeschermingsmiddelen.
- Distribueren bestrijdingsmiddelen (licentie 3): dit bewijs is voor beheerders van verkooppunten van gewasbeschermingsmiddelen.
Verlengingsverplichting
Een vakbekwaamheidsbewijs is vijf jaar geldig vanaf de datum van afgifte. Om de licentie geldig te houden, moet je aantoonbaar bijscholingsuren volgen. TerraNext biedt een gevarieerd aanbod aan erkende kennisbijeenkomsten, zowel zelfstandig als in samenwerking met het agrarisch bedrijfsleven. De praktijkgerichte trainingen zijn gericht op zowel uitvoerenden als leidinggevenden, zodat iedereen binnen de organisatie veilig en verantwoord kan werken met gewasbescherming.
De thema's van de kennisbijeenkomsten waarmee deelnemers hun licentie kunnen verlengen zijn:
- Teelt
- Veiligheid & Techniek
- Adviseren - Kennis & Informatieoverdracht
- Distribueren - Transport & Opslag
Resultaat
Deelname aan de kennisbijeenkomsten wordt geregistreerd bij Groene Erkenningen. Als je voldoende bijeenkomsten hebt gevolgd binnen de geldigheidsperiode van je licentie, ontvang je automatisch een vernieuwd bewijs van vakbekwaamheid.
Meer informatie
Wil je meer informatie over het verzorgen van kennisbijeenkomsten of het volgen van kennisbijeenkomsten? Neem contact op met een van onze accountmanagers: Derk Evert Waalkens (06 547 577 02) of Fokko Kupers (06 310 425 68).
Meer informatie over jouw persoonlijke studievorderingen kun je vinden via de website van Bureau Erkenningen.
Aanvullende vakbekwaamheden
Naast de bovenstaande licenties biedt TerraNext ook de mogelijkheid om een vakbekwaamheidsbewijs te behalen voor de chemische bestrijding van knagend en/of gravend ongedierte, zoals muizen, ratten en mollen:
IPM-KBA
Op agrarische bedrijven geldt vanaf 1 januari 2023 een geïntegreerde aanpak voor het bestrijden van ongedierte, zowel binnen als buiten de bedrijfsgebouwen. Dit betekent dat je eerst preventieve maatregelen moet nemen, zoals bedrijfshygiëne en bouwkundige verbeteringen. Pas als dat niet voldoende is, mag je niet-chemische bestrijdingsmethoden inzetten. Rodenticiden (middelen tegen knaagdieren) mogen alleen als laatste middel worden gebruikt, als onderdeel van deze geïntegreerde aanpak. Hiervoor is een persoonslicentie noodzakelijk en moet het bedrijf gecertificeerd zijn.
Persoonslicentie IPM-KBA
Als je slaagt voor het landelijke digitale examen IPM-KBA, krijg je een vakbekwaamheidsbewijs van Bureau Erkenningen. Dit bewijs is vijf jaar geldig.
Bedrijfscertificering
De bedrijfscertificering moet aangevraagd worden via Stichting Keurmerk Plaagdier Management Bedrijven (KPMB). Ook op de website van Integrated Pest Management (IPM) vind je uitleg en antwoorden op veelgestelde vragen.
Mollen– en woelrattenbestrijding
Het werken met fosforwaterstofmiddelen is effectief en diervriendelijk, maar het gebruik ervan is aan strenge regels gebonden. Het gebruik van fosforwaterstof mag alleen door vakbekwame professionals worden gedaan, waarvoor een speciale licentie nodig is. TerraNext biedt een cursus waarin je leert hoe je dit middel veilig en effectief kunt toepassen.