In deze 1-daagse cursus staat bewustwording van de gevaren van het werken met de trekker op kades en taluds centraal. Door middel van een theoretische basis en praktische oefeningen ervaren de deelnemers op een directe manier welke risico’s en gevaren zij in hun dagelijkse werkzaamheden tegen kunnen komen.
Aandachtspunten in de cursus
Tijdens de cursus komen verschillende belangrijke aspecten aan bod die van invloed zijn op de veiligheid bij het werken met trekkers. Enkele van de belangrijkste aandachtspunten zijn:
- Voorbouw op de trekker
- Schuinhangen met het voertuig (trekker of kraan)
- Op de giek hangen
- Lengte, hoogte en breedte van het voertuig
- Verlichting en bebording op het voertuig
Deze onderwerpen worden uitvoerig behandeld, zodat deelnemers zich bewust worden van de risico’s en de veiligheidsmaatregelen die nodig zijn in het dagelijks werk.
Wet- en regelgeving
Er wordt uitgebreid ingegaan op de wet- en regelgeving die van toepassing is op het werken met trekkers. Dit omvat zowel de eisen die de wet stelt aan de machines als aan de bestuurder. Er is speciale aandacht voor:
- Arbowetgeving
- Veiligheids- en gezondheidseisen
- Specifieke wetgeving voor werken op hellingen
Het werken op een helling geeft een hogere lichamelijke belasting, en deelnemers leren hoe ze hier op een juiste manier mee om kunnen gaan.
Risico’s bij dagelijks werk
De cursus behandelt de risico’s die gepaard gaan met het werken met zowel smalspoor- als gewone trekkers. Onderwerpen die hierbij aan bod komen zijn onder andere:
- Herkennen van het zwaartepunt/kantelpunt van de trekker
- Snelheid en stabiliteit
- Wieldruk (bijvoorbeeld met een mobiele weegschaal, of via een weegbrug)
- Hellingshoek en aanspanpunt
De deelnemers werken met een theoretische basis en kunnen de behandelde onderwerpen direct in de praktijk ervaren, zodat ze de risico’s beter begrijpen en kunnen beheersen.